maanantai 9. tammikuuta 2012

metkat matot

Matto on metka juttu. Harvoin sisustamista aloitetaan matosta. Sen ympärille ei aleta koota sohvaryhmiä tai valita verhoja sen värin mukaan. Päin vastoin. Matto etsii paikkansa muuhun sisustukseen sopien.
Matto voi olla sijoitus: itämainen matto on niin kallis, että se pitäisi oikeastaan ripustaa raameissa seinälle.
Matto on myös joskus hankala: se on juuri sen kokoinen mitä on. Sen on siis sovittava tai sitten sillä ei ole käyttöä.
Matto on myös hyödyllinen - minäpä kerron!

Ennen kuin mieheni muutti Suomeen hän asui Pohjois-Irlannissa Belfastissa. Siellä, kuten briteissäkin harrastetaan kokolattiamattoja. Irkut ja britit ovat niin ihastuneita kokolattiamattoihin, että kun he muuttavat, he ottavat matot mukaansa. Ihan totta. Meistä se tietenkin on käsittämätöntä, sillä kuka muuttaisi sentilleen samanlaiseen asuntoon? No, yhdet ystävämme siellä ottivat muuttaessaan mukaansa saunankin.

Kokolattiamatto on heillä tavan huoneiden lisäksi usein myös keittiössä ja kylpyhuoneessa. Kylppärissä vesi ei suinkaan valu lattialle vaan suihkukaappiin tai ammeeseen. Tarkoitus on, että peseyydyttyäsi kuivaat itsesi ja vasta sitten astut ulos kaapista tai ammeesta.
Keittiön kokolattiamaton toimivuutta en edes halua arvailla.

No siis, mieheni talossa oli kokolattiamatto asuinhuoneissa. Teimme remontin yhteen huoneeseen ja asennutimme sinne laminaattilattian. Huone oli läpikulkutila eli sen kautta kuljettiin keittiöön tai olohuoneeseen.
Kun uusi laminaatti oli paikallaan, mieheni kimpaantui siitä, että se hänen mielestään "oli täyttä sekundaa!".
Asiaa ihmetellessäni hän näytti, miten seinänvieriin kerääntyi pölyä joka oli päivittäin pyyhittävä pois. Miehemi mielestä laminaatista irtosi pölyä vielä päiviä asentamisen jälkeen eli sen täytyi olla sekundaa.
"Ei, kultaseni, ei laminaatti ole sekundaa. Pöly on vain sitä ihan tavallista, JOKA AIKAISEMMIN VAIN KATOSI KOKOLATTIAMATTOON!"

Mikä järkytys! Mieheni ei ollut uskoa sanojani. Mutta niinhän se on. Siellä ei suinkaan ole tapana ottaa kenkiä pois sisällä, mutta ei lika missään näy. Ja jos jotain kaatui matolle, se hävisi hetkessä - matto söi tai joi kaiken ylimääräisen.
Voin vakuuttaa, että irlantilaiset tai englantilaiset kokolattiamatot eivät ole sellaisia kuin mitä meillä täällä Suomessa joskus on harrastettu, vaan todella pitkänukkaisia ja upottavia. Onhan ne asennettu suoraan betonivalun päälle ilman mitään eristeitä. Ne siis toimivat myös lämmikkeenä.

Huh huh ja atshii! Julkisissa tiloissa tai lukuisissa viktoriaanisissa toimistorakennuksissa Belfastissa on portaikoissa ikiaikaiset kokolattiamatot tai ainakin jonkinlaiset arvomatot, kuluneet, patinoituneet, miljoonien kenkäparien kuluttamat.
Ei ollut kerta tai kaksi, kun jouduin sananmukaisesti pitelemään kiinni nenästäni, kun jossain rakennuksessa vierailimme. Portaikoissa oli siistijänaisia työssään, ja he kulkivat portaita ylös alas suihkuttamassa ilmanraikastetta mattoihin. Ihan suoraan Air Vick -pulloista suoraan mattoon.

Miten kukaan pystyy pitämään kokolattiamattoa niin puhtaana kuin sen kuuluisi olla? Hui kauhistus.
Onneksi meillä Suomessa ollaan niistä luovuttu.
Eräs nainen sanoin kerran viisaasti: mietipä, missä vaiheessa meillä alkoi olla kaiken maailman astmaa ja allergioita? Silloin kun pölyimuri yleistyi. Sitä ennen matot vietiin kerran viikossa ulos ja piiskattiin puhtaiksi! Nyt vain vähän imuria näytetään ja pöly lennätetään vähäksi aikaa ilmaan!
Siinäpä miettimistä.

Minulla on pölynimuri, jossa ei ole pussia vaan neljä litraa vettä. Vesi sitoo pölyn ja imuroinnin jälkeen vesi kaadetaan vessanpöntöön - pölyineen kaikkineen.
Kun ensimmäisen kerran imuroin sängyn patjat, imurin vedestä tuli ihan kahvin väristä. Oikeaa espressoa eikä mitään lattea.
Ei voinut mitään, itku pääsi. Tuollaisessako olin nukkunut?
No nyt ei enää ole sitä ongelmaa, ei omassa sängyssäni eikä perheen pienokaistenkaan sängyissä.

Tiedäthän, että suurin osa pölystä joka laskeutuu pinnoille on ihosta lähtevää hilsettä! Yäk.
Imurini veteen kerääntyvä vaahto on pölypunkkien kakkaa, ja voin vakuuttaa, että koirataloudessa sitä on!

Mutta vielä matoista. Minulla on kodissani neljä mattoa: olohuoneessa kaksi, eteisessä yksi, yläkerran käytävässä yksi ja vierashuoneessa yksi. Ne eivät ole sijoitusmattoja vaan Sotkan tarjouksesta ja Ikeasta. Mutta ne ovat kaikki lentäviä mattoja.
Joka ikinen aamu, päivä ja ilta ne ovat lennähtäneet sivuun, puolirullalle tai myttyyn.
Saisimpa edes kymmenen senttiä joka kerta kun ne oikaisen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti